Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Keskustan Timo Laaninen: ”Kirkossa noteerattu Sipilän hengellinen tausta”

 

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän kannatus kirkon piirissä ei yllätä puoluesihteeri Timo Laanista.
– Kirkon työntekijöiden piirissä on noteerattu, että jonkinlaista hengellistä taustaa meidän puheenjohtajalta löytyy. Se on saattanut osaltaan kannustaa keskustaa tukemaan, kommentoi Laaninen Radio Dein kirkon tänään julkistaman kannatusmittauksen tulosta suorassa vaalitentissä keskiviikkona.

Radio Dein kyselytutkimuksen mukaan evankelis-luterilaisen kirkon työntekijöistä yli puolet (51%) pitää keskustan puheenjohtaja Juha Sipilää sopivimpana vaihtoehtona uudeksi pääministeriksi

– Olisiko sillä tavalla käynyt, että kun tuosta Juha Sipilän taustasta on tehty niin paljon juttuja, niin sitä arvostetaan kirkossa, arvioi Timo Laaninen.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

Sipilän juuret ovat lestadiolaisuuden valtavirrasta vuonna 1934 irrottautuneessa Rauhan Sana -liikkeessä. Järjestö lukeutuu lestadiolaisuuden pääuomaa, vanhoillislestadiolaisuutta maltillisemmaksi liikkeeksi.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kuvaa hengellisiä juuriaan ja suhdettaan rauhansanalaisuuteen toimittaja Risto Uimosen kirjoittamassa tuoreessa Juha Sipilä – keskustajohtajan henkilökuva –kirjassa:

”Olen myös luterilainen ja uskovainen. Sen sijaan en lokeroi itseäni lestadiolaiseksi. Korostan yksilön omantunnonvapautta, siis omaa vapautta ja vastuuta itse määritellä kantansa uskonnollisiin kysymyksiin, hän toteaa.”

– Rauhansanalaisuuden ja lestadiolaisuuden suhteen selvittäminen vaatii piispallistason asiantuntemusta, kuittaa teologiaa leipätyönsä ohella opiskeleva Laaninen määritelmän Sipilän hengellisyydestä.

Sipilän lestadiolaiset juuret nostettiin ensimmäisen kerran julkisuudessa esiin, kun hän pyrki keskustan puheenjohtajaksi vuonna 2012.

Timo Laanisen kanssa Radio Deissä debatoinut kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas, entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola kommentoi Radio Dein tuoreita galluptuloksia toteamalla, ettei Sipilän ja keskustan kirkon piirissä nauttima gallupsuosio ole yllätys.

– Voin hyvin kuvitella, että se heijastelee tunnelmia kirkossa, Korhola sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb sai samassa mittauksessa yhdeksän prosentin kannatuksen. Kirkon työntekijöiltä kysyttiin, kuka nykyisten eduskuntapuolueiden puheenjohtajista on sopivin henkilö seuraavaksi pääministeriksi.  

Korhola sai Radio Dein tentissä vastattavakseen kysymyksen, onko puolueen vanhan iskulauseen koti, uskonto ja isänmaa uskonto-osio hiipunut, kun keskustan puheenjohtaja on noussut kokoomuksen puheenjohtajaa suositummaksi pääministeriehdokkaaksi kirkon piirissä.

– Toivon, että minun puolueessani sitä mietitään. Tiedän, etten ole ainoa, joka tästä kantaa huolta. Itse mielelläni puhuisin sanoista koti, usko, ja isänmaa, Korhola vastasi.

Lue myös:

Joka toinen kirkon työntekijä pitää Juha Sipilää parhaana vaihtoehtona pääministeriksi

Eija-Riitta Korholan ja Timo Laanisen vaalidebatti Radio Dein ohjelma-arkistossa

Torstaina 9.4. klo 9 Radio Dein puheenjohtajahaastattelussa vihreiden Ville Niinistö, uusinta klo 13.

 
Dei, Ida Elina, artikkeliban. (1/2) 11.11.-5.12. MJa